Hormonien vaikutus kipuun

Oletko koskaan miettinyt, miksi kipu iskee pahempana juuri ennen jännittävää tilaisuutta tai miksi et tunnekaan kipua hyvän ystäväsi kanssa naureskellessa?

Hormonit säätelevät kehomme toimintaa ja ne ovat tärkeämpiä kuin usein muistammekaan. Hormonit vaikuttavat myös kipuun ja kivun tuntemukseen eri tavoin.Toiset hormonit herkistävät meitä kivulle ja toiset taas blokkaavat kiputuntemusta. Kivulle herkistäviä hormoneja ovat esimerkiksi stressihormonit, kuten adrenaliini ja kortisoli. Blokkaavia hormoneja taas ovat niin sanotusti hyvän olon hormonit kuten oksitosiini, dopamiini ja serotoniini.

“Oletko koskaan miettinyt, miksi kipu iskee pahempana juuri ennen jännittävää tilaisuutta tai miksi et tunnekaan kipua hyvän ystäväsi kanssa saunan lämmössä naureskellessa?”

Voiko asiaan itse vaikuttaa?

 Voi ja paljonkin! Jo se miten suhtautuu kipuun, vaikuttaa hormonien eritykseen. Jos stressaa ja katastrofoi (pelkää/kehittelee eri skenaarioita kivusta), lisää se kipuun negatiivisesti vaikuttavien hormonien eritystä. Jos taas huomioi olan kohautuksella kivun ja uskoo sen lievittyvän, sekä menevän ohi tai parhaassa tapauksessa uskoo tietävänsä miten kivun saa kuriin, alkaa kehosikin tuottamaan kipua lievittäviä hormoneja. Lisäksi kannattaa hankkiutua tilanteisiin, joissa suupielet nousevat ylöspäin ja karsia mahdollisuuksien mukaan stressaavia tekijöitä elämästä.

Asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen miltä se kuulostaa. Erilaiset tekniikat vaikuttaa omaan kipuunsa vaatii paljon harjoittelua ja usein myös ulkopuolinen ohjaus on tarpeen, mutta ennen kaikkea aikaa. Kroonisen kivun hoidossa ei vippaskonstit auta pidemmän päälle, mutta oikeanlaiset harjoitteet yhdistettynä hyvään opastukseen, usko omaan itseensä, sekä maltti – vievät asiaa jo huimasti eteenpäin.

Voit itse jo aloittaa omatoimisesti harjoittelun. Yritä havainnoida milloin tunnet yleensä kipua ja milloin taas et. Vaikuttaako jokin paikka, tunne, liike tai jonkun henkilön läheisyys omaan kiputuntemukseesi?

Löydät lisää kipuun liittyvää materiaalia täältä. Jos tarvitset apua kipuusi, voit varata alla olevasta linkistä ajan etätapaamiseen.

Lämpimästi tervetuloa! 🙂

<3 Helena